Miljövänliga vitvaror

Att tala om ”gröna vitvaror” kan ibland verka närmast komiskt, eftersom det såklart kan handla om varor som varken är vita eller gröna. Men avsikten är tydlig – hushållsprodukter som dammsugare, kylskåp och diskmaskiner som är miljövänliga. Vitvaror klassas enligt ett system med bokstäver som anger hur energisnåla de är, och det är framförallt den faktorn man tittar på när man avgör om en vitvara är miljövänlig eller inte. De två bästa miljöklasserna är A+ och A++, men trots att Sverige ligger i framkant i många andra saker som främjar miljön, till exempel källsortering, blev vi näst sist i en undersökning som omfattade nio länder och som handlade om hur många gröna vitvaror som säljs i landet. Av de två miljoner vitvarorna som säljs i Sverige var det bara fem procent som var av klassen A+ eller A++. Kanske skulle de siffrorna förbättras om vi liksom Danmark erbjöd ett bidrag på 1 000 kronor vid köp av en miljövänlig vitvara.

Om man vill leva så miljövänligt som möjligt finns det dock inget alternativ – då bör man köpa gröna vitvaror nästa gång det är dags att byta ut kylen, tvättmaskinen, dammsugaren eller något annat i hemmet. Just när det gäller dammsugaren går det att göra ett extra grönt val, eftersom det finns modeller som inte bara är energisnåla, utan också tillverkade av minst 50 procent återvunnen plast.

Om du vill ta med dig dina miljövänliga vitvaror när du flyttar, kan det vara en bra idé att anlita en flyttfirma för att göra de tunga lyften. Du hittar till exempel en flyttfirma i Göteborg på Rentandmove.se.