Minska elförbrukningen i hemmet

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska elförbrukningen i hemmet. Du har säkerligen fått höra “Släck lampan om du går ut ur rummet” ett flertal gånger. Om inte i vuxen ålder, så antagligen när du var yngre och fortfarande bodde hemma. Att släcka när man lämnar ett rum är ett bra sätt att spara på elförbrukningen, men visste du att det finns betydligt fler sätt än så?

Att spara på el är inte bara bra för plånboken, utan det är också en mycket viktig insats som har positiv påverkan på miljön. Här nedan listar vi därför våra bästa elspartips för alla hushåll!

Disk- och tvättmaskin

Att diska och tvätta kläder är ett måste för att vardagen ska kunna fungera och för att det ska vara rent och fräscht i hemmet. Om du vill spara på el så se till att du bara sätter på diskmaskinen/tvättmaskinen när den är helt full. Använd inte heller mer tvättmedel än du verkligen behöver.

Förnya vitvarorna

Visste du att gamla och äldre vitvaror drar betydligt mycket mer ström än nyare varianter. Om det var ett tag sedan som du bytte ut diskmaskin eller kylskåp kan det vara hög tid att fundera på detta. Det bästa är att välja vitvaror eller elektronik som är A-klassade.

Dra ut elektronik som inte används

Många elektroniska prylar fortsätter att dra ström, även när de är i stand by-läge. Det innebär att ström fortsätter att dras även om elektroniken inte är påslagen, men fortfarande inkopplad. Se därför till att du drar ut sladdar på saker som du inte använder dig av.

Satsa på LED- och lågenergilampor

Genom att byta ut klassiska glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du spara så mycket som 80 % mer el. Det har nämligen visat sig att just lågenergi- och LED-lampor förbrukar just 80 % mindre än andra alternativ. De är dessutom mer hållbara i längden.