Energi och miljö i åtanke vid fordonsköp

Dina energival kan påverka miljön mycket, och det är därför bra om du tänker ett extra varv innan du ger dig i väg för att exempelvis köpa ett nytt fordon. Vad du väljer för personbil, gör som bekant avtryck på miljön. Men även du som arbetar inom branscher som kräver robusta maskiner och fordon, bör ha energi och miljö i åtanke när du köper fordon.

Om du exempelvis är ute efter en traktor, lastbil eller bandgrävare hittar du nätauktioner på Blinto så att du kan välja begagnade sådana. Genom att handla på auktion kan du spara pengar, samtidigt som du gynnar miljön genom att inte köpa helt nytt.

Köp fordon, verktyg och maskiner som företagare

Det är inte alltid valet av fordon som företagare är så lätt, och arbetar du inom jordbruk eller utför grävarbeten rör det sig dessutom om väldigt kostsamma fordon. Återbruk är ett miljövänligare alternativ när du ska köpa fordon, verktyg eller maskiner. Såvida du inte behöver något specifikt till din yrkesverksamhet, som än så länge bara finns som nyproduktion. Då kan du sälja ditt gamla fordon genom auktion på Blinto, och på så sätt ta hänsyn till miljön åtminstone vid försäljningen. På det sättet kan du förlänga livslängden på det fordon du säljer, då det kommer till användning på nytt för köparen. De flesta som använder större fordon och maskiner som dessa, är troligtvis företagare. Men det går även att registrera dig på Blinto som privatperson, om du skulle vara intresserad av inköp där. Utöver att tänka på miljövänligare fordon och energi till dessa, kan du även försöka klimatanpassa hus och leverne för att medverka till mindre skadlig miljöpåverkan.

Inköp av privatbilen

Det finns även några bilar på Blinto, så är du till exempel ute efter en begagnad veteranbil eller skåpbil kan det löna sig att först kika där. Genom att välja en begagnad bil slipper en ny bil produceras för att täcka dina behov, samtidigt som bilen får en chans till längre livslängd. Om du i stället är ute efter att köpa en ny privatbil, ska du välja vilken typ av drivmedel eller vilken energi bilen ska drivas på. För miljöns skull kan du överväga en elbil, då den anses som ett miljövänligare alternativ. Den är således en investering både för dig själv och för miljön. En elbil behöver naturligtvis el, så tänk på att ju mer grön el du använder dig av, desto miljövänligare blir även din energi till elbilen. När du väljer att köpa elbil får du ytterligare en anledning till att överväga solenergi. Om du investerar i solpaneler till huset kan du få grönare energi såväl till huset som bilen.

Glöm inte vardagsvanorna då det är både stora och små beslut i livet som påverkar miljön, på gott och ont.