Energi och miljö

Det är bra både för plånboken och miljön att vi alla lär oss att spara på vår hushållsel. Sverige har en strikt energipolicy och vi har faktiskt kommit en bra bit på väg. 2020 skulle Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med 40% jämfört med 1990. Elektriciteten vi använder i hemmet är en stor del av vår klimatpåverkan och vi bör alla ta vårt ansvar. För att du ska använda mindre energi och elektricitet där hemma så finns det ett antal saker som är relativt lätta att tänka på och som kommer att minska din användning av el drastiskt.

Ungefär hälften av all vår energi i huset går åt till att värma upp fastigheten. Det gör att det är där det går att spara mycket pengar. Du kan börja med att titta så att det inte finns någonstans det läcker, som ett fönster eller andra springor. Det kommer att sippra ut luft där och det blir dyrt i längden. Ställ inga möbler framför element eller dylikt, det kommer att suga upp en del av värmen och det blir inte så effektivt.

Även inom andra områden finns det chans att bli mer miljöeffektiv. Se alltid till att köra både diskmaskin och tvättmaskin helt fulla. De är energislukande maskiner båda två och ska de användas så ska de användas optimalt. Frosta av frysen oftare än vad du tror. Har du massa is i frysen så kommer det att leda till att den tar stor del av energin och din frys får arbeta mycket hårdare än vad du vill att den ska göra. Ta ut laddare när du inte använder dem. Om de sitter i och du känner på dem och de är varma så betyder det att de använder elektricitet, till ingen nytta alls. Stäng av tv:n. Det finns många andra saker att tänka på också men det här är några.