Beskåda den vackra stjärnhimlen

Att se stjärnhimlen är fantastiskt. Stjärnorna är så långt borta, men de är ändå där och lyser upp i den mörkaste natten. I alla fall i städer som har låga luftföroreningar och inte är alltför upplysta nattetid.

Om man befinner sig i en stad som till exempel Stockholm eller Göteborg är det näst intill omöjligt att se stjärnor med blotta ögat. Det beror på flera aspekter, men främst är det för att det är för mycket ljus inne i staden. Byggnader är upplysta, bilarna har sina lampor på och gatulamporna lyser. Mörkrets frånvaro gör att stjärnorna inte syns. På andra platser som har mer föroreningar, som till exempel Kina, är dessa föroreningar en stor bidragande faktor till att stjärnorna inte syns. Luften är helt enkel för smutsig och blockerar sikten.

Stjärnor syns bättre utanför städerna

Utanför städerna är det inte lika ljust. Det är inte lika många bilar som kör runt med lamporna på, det finns inte stora kontorsbyggnader som lyser upp, inga skyltar som blinkar och i många fall finns det inte ens gatulampor. Mörkret tillåter oss att se hela vägen ut i rymden, speciellt med hjälp av ett teleskop som är bra.

Det finns många vackra stjärnbilder att titta på. Några av klassikerna är Lilla karlavagnen och Stora karlavagnen, Lilla och Stora björn. Dessa har många av oss lärt oss att urskilja redan när vi var barn. De är likadana, bara i olika storlekar. En stjärnklar natt syns de tydligt tillsammans med alla andra stjärnor. Att titta på stjärnorna för en ut i rymden och det känns nästan som att man lämnar jorden för en stund. Att titta upp mot den svarta himlen, med de klart lysande stjärnorna är en speciell upplevelse. Även månen är spektakulär att titta på genom ett teleskop. Under vissa perioder kan man även ha tur och se någon av planeterna som finns där ute.