Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att börja äta mer grönt på tallriken kan faktiskt vara den största saken man kan bidra med. Betydligt mindre energi och utsläpp går åt för att få fram växterna till våra matbord, än vad som krävs till kött. Den som inte vill bli vegetarian, kan åtminstone minska ned på köttet, vilket Livsmedelsverket även menar kan vara bra för hälsan.

Spara både plånbok och miljö

Ett bra sätt att göra en miljöinsats kan i många fall vara en insats för plånboken. Ett litet exempel är att inte slänga mat som går att äta. Det här kan de flesta börja med att förändra. Ett annat större exempel kan vara att investera i solceller om man är husägare. Har man inte råd med detta, kan man byta till en billig elleverantör i väntan på att man sparar ihop till installationen. Andra saker som de flesta kan göra är att byta till krav-märkta produkter, vilket förhindrar att gifter når ut i våra olika miljöer. Ofta är sådana produkter både mer miljövänliga och med bra prissättning. Överlag ska man välja produkter som räcker länge, vilket även kan vara det mest ekonomiskt bra alternativet.

Åk kommunalt, cykla eller spring

Den som åker bil till jobbet kan byta detta mot kommunalt åkande. Då sparar man miljön en hel del. Idag är det inte heller ovanligt att människor transportlöper till sina arbeten. Då får man in gratis träning innan och efter arbetet. Att skaffa en cykel är ett bra mellanting för den som inte vill duscha på arbetet, och då finns elektriska varianter som ett bra alternativ.