Luft och miljö inomhus
Luftföroreningar och annat som försämrar miljön och klimatet utomhus påverkar naturligtvis även luften inomhus. Inne i ens eget hem har man dock större möjlighet att som individ göra förändringar som förbättrar luftkvaliteten, till skillnad från det globala klimatet och den globala luftkvaliteten, vilket kräver internationellt samarbete från alla jordens nationer.
Bra luftkvalitet inomhus börjar med ventilation. För att ventilationen ska vara effektiv och förse hemmet med tillräckligt ren luft bör den kunna byta ut minst hälften av luften i ett rum under en timme. Man kan kontrollera hur bra ens ventilation är genom att hålla utkik efter exempelvis imma på fönstren eller att matos sprider sig till andra rum än köket – då kan man behöva förbättra ventilationen. Man kan också göra ett test i badrummet efter att man har duschat: imman på badrumsspegeln bör vara borta efter en halvtimme.
Ett annat enkelt sätt att hålla luftkvaliteten hög och minska antalet partiklar och skadliga ämnen i inomhusluften är att städa ofta. Möbler, elektronik och annan inredning släpper nämligen ifrån sig kemikalier och andra skadliga ämnen i luften, som fastnar i de partiklar, det vill säga det damm, som finns i rummet. Om man dammsuger och dammar ofta bidrar man med andra ord stort till att hålla dessa borta från luften man andas. Om man har en heltäckningsmatta kan det vara en bra idé att överväga att göra sig av med den – mattan både innehåller farliga kemikalier på egen hand, och fungerar som samlingsplats för kemikalier och partiklar från övriga möbler i hemmet. Även nya kläder innehåller oftast flera av dessa kemikalier, varför det kan vara bra att låta dem hänga ute på vädring innan man tar in dem i hemmet.
Ett problem som bara finns i vissa bostäder, men som är desto värre, är radon. Radon är en radioaktiv gas som bland annat kan stiga upp från sprickor i berggrunden under huset, och sippra upp in i inomhusluften. Om man misstänker att det finns risk för radon i ens hem bör man göra en radonmätning. Visar det sig att det finns radon i huset finns det lyckligtvis åtgärder man kan vidta för att bli av med det. En radonsanering kan se ut på olika sätt beroende på varifrån radonet kommer. Om det kommer från marken kan man till exempel försöka täta huset för att förhindra att gasen tar sig in, eller installera en radonsug som suger upp gasen. Radon kan också finnas i vissa byggmaterial och i dricksvattnet – i sådana fall gäller andra åtgärder.
En sista touch som man kan göra för att få bättre luft inomhus är att ställa in några gröna växter. Växterna är inte tillräckliga på egen hand för att markant förbättra inomhusluften, men de kan ändå göra skillnad. Växter kan nämligen absorbera skadliga ämnen från luften, som formaldehyd, bensen, trikloretylen och ozon. Det slipper du med andra ord andas in om du har växter i huset. Dessutom producerar de syre, vilket ytterligare höjer kvaliteten på inomhusluften.