Minska elförbrukningen i hemmet

Minska elförbrukningen i hemmet

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska elförbrukningen i hemmet. Du har säkerligen fått höra “Släck lampan om du går ut ur rummet” ett flertal gånger. Om inte i Läs mer »

Byt till billigare och grönare el

Byt till billigare och grönare el

Det lönar sig ofta att jämföra och byta elbolag men det är få som använder möjligheten. Kanske för att de tror att det är mer komplicerat än det är. Att byta elbolag Läs mer »

Så fungerar solenergi

Så fungerar solenergi

Idag är det tämligen vanligt att välja grön el framför andra alternativ. Med grön el menar man förnyelsebar energi, vilket till exempelvis kan vara vatten, vind, biobränsle eller just energi från solen. Läs mer »

Ta hand om miljön där hemma

Ta hand om miljön där hemma

Allt fler i världen flyttar in i större städer, vilket innebär att det rådet brist på trädgårdar och växter. Därför har många valt att köpa växter och liknande för att ha på Läs mer »

Enkla miljöinsatser

Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att Läs mer »

 

Minska elförbrukningen i hemmet

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska elförbrukningen i hemmet. Du har säkerligen fått höra “Släck lampan om du går ut ur rummet” ett flertal gånger. Om inte i vuxen ålder, så antagligen när du var yngre och fortfarande bodde hemma. Att släcka när man lämnar ett rum är ett bra sätt att spara på elförbrukningen, men visste du att det finns betydligt fler sätt än så?

Att spara på el är inte bara bra för plånboken, utan det är också en mycket viktig insats som har positiv påverkan på miljön. Här nedan listar vi därför våra bästa elspartips för alla hushåll!

Disk- och tvättmaskin

Att diska och tvätta kläder är ett måste för att vardagen ska kunna fungera och för att det ska vara rent och fräscht i hemmet. Om du vill spara på el så se till att du bara sätter på diskmaskinen/tvättmaskinen när den är helt full. Använd inte heller mer tvättmedel än du verkligen behöver.

Förnya vitvarorna

Visste du att gamla och äldre vitvaror drar betydligt mycket mer ström än nyare varianter. Om det var ett tag sedan som du bytte ut diskmaskin eller kylskåp kan det vara hög tid att fundera på detta. Det bästa är att välja vitvaror eller elektronik som är A-klassade.

Dra ut elektronik som inte används

Många elektroniska prylar fortsätter att dra ström, även när de är i stand by-läge. Det innebär att ström fortsätter att dras även om elektroniken inte är påslagen, men fortfarande inkopplad. Se därför till att du drar ut sladdar på saker som du inte använder dig av.

Satsa på LED- och lågenergilampor

Genom att byta ut klassiska glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du spara så mycket som 80 % mer el. Det har nämligen visat sig att just lågenergi- och LED-lampor förbrukar just 80 % mindre än andra alternativ. De är dessutom mer hållbara i längden.

Byt till billigare och grönare el

Det lönar sig ofta att jämföra och byta elbolag men det är få som använder möjligheten. Kanske för att de tror att det är mer komplicerat än det är. Att byta elbolag är enkelt och kan ge effekter både för klimatet och i plånboken.

På sidan Bytelbolag.se är det enkelt att jämföra olika elbolag och hitta det bästa elpriset. Eftersom privat energianvändning ger stor påverkan på klimatet, speciellt här i Norden, är det också fler som upptäcker fördelarna med hållbart producerad el. Därför går det enkelt att jämföra gröna energiproducenter på Bytelbolag.se. Tillsammans med en minskad energianvändning är att byta till hållbart producerad el en av de största insatserna du kan göra för framtidens klimat.

Grön el är inte dyrare

El från hållbara energikällor som sol, vatten och vind är idag mer tillgänglig än tidigare. Det här innebär också att priset på hållbar el sjunker i takt med att produktionen ökar. För dig som privatkonsument innebär det att du inte längre behöver välja mellan hållbar och billig el.

Enkelt att byta elleverantör

När du har hittat den leverantör du vill byta till är det enkelt att teckna ett nytt avtal direkt online så länge du inte har bindningstid kvar på ditt tidigare avtal. Du behöver bestämma om du ska ha fast eller rörligt elpris och sedan registrera dig på nätet. Din nya elleverantör kommer i de allra flesta fall att ta hand om överföringen från den gamla leverantören. Det finns helt enkelt ingen anledning att inte byta till grön och billig el!

Så fungerar solenergi

Idag är det tämligen vanligt att välja grön el framför andra alternativ. Med grön el menar man förnyelsebar energi, vilket till exempelvis kan vara vatten, vind, biobränsle eller just energi från solen. Solenergi är något som har blivit mycket populärt på senaste tid och allt fler väljer att installera solceller på sitt hus.

Fördelarna med solceller är många. Till att börja med kommer du att få helt grön energi vilket gör det till ett mycket bra miljöval. Du kommer också att kunna öka värdet på din bostad samtidigt som du sparar in mycket pengar på banken. På https://www.tibber.com/se/ kan du läsa mer om grön energi och hitta ett elavtal som passar dig.

Energi som kan sparas

Den kanske främsta fördelen med solenergi (förutom miljömedvetenheten) är att du kan spara energin och använda den vid ett annat tillfälle. Solcellerna absorberar ljus och lagrar detta till dess du vill använda dig av det. Det betyder att du kan använda dig av sommarens energi under hösten om du inte har förbrukat upp den.

Solceller kräver inte direkt solljus och därför fungerar de utmärkt året om. Här är det dock viktigt att du installerar solcellerna på ditt tak eller på en markyta som inte täcks av skugga den mesta tiden av året. Solceller kan till viss del installeras på egen hand men en hantverkare kommer också att krävas för att säkerställa att installationen sker korrekt.

Ta hand om miljön där hemma

Allt fler i världen flyttar in i större städer, vilket innebär att det rådet brist på trädgårdar och växter. Därför har många valt att köpa växter och liknande för att ha på balkongen. Det kan därför vara bra att ta del av olika tips när det kommer till att ta hand om växter och miljön där hemma, speciellt för folk som bor i städer.

Använd rätt verktyg

Det allra viktigaste när det kommer till att odla på balkongen och ha växter i hemmet är att köpa trädgårdsredskap som är anpassade för syftet. Utan att ha rätt verktyg finns det risk att växterna trimmas felaktigt och inte mår bra. I längden kan det innebära att växter som tomater och örter inte växter som man förväntar sig. Utöver att köpa rätt verktyg är det också viktigt att veta hur de ska användas. Det kan därför vara bra att kolla på olika videos på Youtube eller läsa på bloggar.

Odla hemma är miljövänligt

Det bästa med att odla grönsaker och örter på balkongen är att det är väldigt bra för miljön. Många av växterna som köps i svenska affärer är nämligen importerade från länder som Brasilien och Spanien. Dessa grönsaker brukar ofta transporteras med hjälp lastbilar som går på diesel eller bensin. I sin tur gör detta att produkterna inte kan klassas som miljövänliga.

Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att börja äta mer grönt på tallriken kan faktiskt vara den största saken man kan bidra med. Betydligt mindre energi och utsläpp går åt för att få fram växterna till våra matbord, än vad som krävs till kött. Den som inte vill bli vegetarian, kan åtminstone minska ned på köttet, vilket Livsmedelsverket även menar kan vara bra för hälsan.

Spara både plånbok och miljö

Ett bra sätt att göra en miljöinsats kan i många fall vara en insats för plånboken. Ett litet exempel är att inte slänga mat som går att äta. Det här kan de flesta börja med att förändra. Ett annat större exempel kan vara att investera i solceller om man är husägare. Har man inte råd med detta, kan man byta till en billig elleverantör i väntan på att man sparar ihop till installationen. Andra saker som de flesta kan göra är att byta till krav-märkta produkter, vilket förhindrar att gifter når ut i våra olika miljöer. Ofta är sådana produkter både mer miljövänliga och med bra prissättning. Överlag ska man välja produkter som räcker länge, vilket även kan vara det mest ekonomiskt bra alternativet.

Åk kommunalt, cykla eller spring

Den som åker bil till jobbet kan byta detta mot kommunalt åkande. Då sparar man miljön en hel del. Idag är det inte heller ovanligt att människor transportlöper till sina arbeten. Då får man in gratis träning innan och efter arbetet. Att skaffa en cykel är ett bra mellanting för den som inte vill duscha på arbetet, och då finns elektriska varianter som ett bra alternativ.

Beskåda den vackra stjärnhimlen

Att se stjärnhimlen är fantastiskt. Stjärnorna är så långt borta, men de är ändå där och lyser upp i den mörkaste natten. I alla fall i städer som har låga luftföroreningar och inte är alltför upplysta nattetid.

Om man befinner sig i en stad som till exempel Stockholm eller Göteborg är det näst intill omöjligt att se stjärnor med blotta ögat. Det beror på flera aspekter, men främst är det för att det är för mycket ljus inne i staden. Byggnader är upplysta, bilarna har sina lampor på och gatulamporna lyser. Mörkrets frånvaro gör att stjärnorna inte syns. På andra platser som har mer föroreningar, som till exempel Kina, är dessa föroreningar en stor bidragande faktor till att stjärnorna inte syns. Luften är helt enkel för smutsig och blockerar sikten.

Stjärnor syns bättre utanför städerna

Utanför städerna är det inte lika ljust. Det är inte lika många bilar som kör runt med lamporna på, det finns inte stora kontorsbyggnader som lyser upp, inga skyltar som blinkar och i många fall finns det inte ens gatulampor. Mörkret tillåter oss att se hela vägen ut i rymden, speciellt med hjälp av ett teleskop som är bra.

Det finns många vackra stjärnbilder att titta på. Några av klassikerna är Lilla karlavagnen och Stora karlavagnen, Lilla och Stora björn. Dessa har många av oss lärt oss att urskilja redan när vi var barn. De är likadana, bara i olika storlekar. En stjärnklar natt syns de tydligt tillsammans med alla andra stjärnor. Att titta på stjärnorna för en ut i rymden och det känns nästan som att man lämnar jorden för en stund. Att titta upp mot den svarta himlen, med de klart lysande stjärnorna är en speciell upplevelse. Även månen är spektakulär att titta på genom ett teleskop. Under vissa perioder kan man även ha tur och se någon av planeterna som finns där ute.

Ett mer miljövänligt hem

Det kan låta som en relativt svår uppgift att vara mer miljövänlig i sitt hem och till vardags, men sanningen är att det är enklare än man kan tro. Det är inte mycket som krävs för att du ska bidra till en bättre värld och kanske samtidigt lära dina barn en nyttig läxa för livet. Något som få personer är medvetna om är att den simpla vattenkokaren faktiskt kan få dig att spara in otroligt mycket energi och energikostnader. Genom att koka upp vattnet innan du sätter det på spisen krävs inte lika mycket el.

Både företag och vanliga hem gör rätt i att bli mer miljövänliga. Ett företag kan t.ex. vända sig till qred.com/se/ för ett företagslån – ett lån som kan bidra till att du byter ut gamla vitvaror på arbetsplatsen eller skaffar dig mer energisnåla lampor. Alla kan inte göra allt, men vi kan alla göra något!

Av med tv:n och ut med laddaren

Går du och lägger dig med tv:n inkopplad i väggen eller har du kanske alltid laddaren inkopplad på samma plats? Du är långt ifrån ensam, men det här är två riktiga energibovar om man ska lyssna på experterna. Laddaren kommer nämligen att fortsätta att dra mycket energi, även om du inte laddar din surfplatta eller mobiltelefon. Detsamma gäller för tv:n och risken för brand är dessutom större. Det finns rapporter om där både laddare och tv har blivit överhettade och börjat brinna. Satsa på en grenkontakt så kan du stänga av flera saker på en och samma gång.

Välj bort kött

Nej, vi säger inte att du ska gå och bli vegan eller vegetarian om du själv inte vill det, men det kan fortfarande vara bra för miljön att välja bort kött lite då och då. Det finns fantastiskt goda maträtter där kött inte är inkluderat och du gör dessutom ett klimatsmart val.

Tvätta bara när maskinen är full

Det här kanske du har hört förut, men det är värt att ta det igen. Vänta med att sätta på tvätt- eller diskmaskinen innan den är helt full. Du drar massor med energi helt i onödan. Naturligtvis rekommenderar vi att du också väljer ett miljövänligt diskmedel eller tvättmedel. Många älskar att använda sig av sköljmedel. Sköljmedel gör att tvätten luktar riktigt gott och att den blir mjuk och härlig. Dock är det inte ovanligt att dessa produkter innehåller farliga kemikalier som varken är bra för din hud eller miljön.

Handla second hand

Är du i behov av nya möbler och inredning, vill du ha en ny radio eller är det kanske kläder och skor som du är på jakt efter? Försök att undvika de vanliga butikerna och titta istället på vad du kan handla second hand. Det finns mängder med butiker och loppmarknader med just denna nisch.

Klimatanpassa hus och leverne

Det kan inte ha undgått någon att klimatdebatten är i full gång med miljöaktivister, miljötänk och miljöskatter av olika slag. Det är miljöbilar hit och plastkassar dit och mikroplaster i tepåsen. Men vad är det då man kan göra själv för miljön men som man samtidigt har egen nytta av? Vad lönar både en själv och miljön?

För att hjälpa miljön och minska på utsläpp och sopberg, kan man tänka “spara”. Spara in på det mesta från att köpa en plastkasse i affären varje dag till att se till att handla på second hand för att spara både pengar och miljö. Klädindustrin släpper ut väldigt mycket miljögifter så marknaden för kläder i andra hand har blivit allt större, vilket är bra både ur klimatsynpunkt och ur ekonomisk synpunkt.

Att göra hemma

Känns uttrycket “att elda för kråkorna” bekant? Det innebär oftast att man eldar lite extra för att värma upp huset då man fryser, men har glömt att stänga alla fönstren. I många hus är det precis just så. Värmen smiter ut som ett enormt värmespill, och detta kan åtgärdas genom att förbättra husets klimatskal. Det är de delar av huset som angränsar till utemiljön som väggar, golv och tak, fönster och dörrar. Genom att byta till bättre fönster, täta lister, en bättre dörr, tilläggsisolera väggar eller takbjälklag och liknande så kan mycket värmespill stoppas. Det innebär att den energi som du betalar för och som värmer upp huset, minskar. Det sparar både uppvärmningskostnad och energi, vilket sparar på miljön. För att ytterligare hjälpa miljön kan man installera både solfångare och solceller på sitt hus. Med dessa kan man värma upp vatten till ett vattenburet värmesystem, och några solfångare kan lätt värma upp poolen. Istället för att elda med ved kan man ha berg-, jord- eller luftvärme, och hjälper därigenom miljön lite till.

Miljövänligare bilar

Vad som står i garaget påverkar även det miljön. Det tvistas om vilket bränsle som är bäst, bensin, diesel, etanol eller el. En elbil eller en hybridbil släpper inte ut lika mycket koldioxid i atmosfären och ses generellt som ett ganska bra val när det handlar om att investera i en ny bil. En biltillverkare som har satsat en hel del på just hybrider och elbilar är Mitsubishi, som har både grön design och gröna fabriker där de försöker tänka miljövänligt. Det handlar om allt ifrån minsta luftmotstånd för att bättre glida fram och spara energi till att minska kolväteutsläppen genom att övergå till vattenbaserad lack. Mitsubishi strävar efter att bli den mest miljövänliga biltillverkaren, vilket verkar mycket lovande för framtiden. Att bilarna dessutom ser riktigt trevliga ut och finns i modeller som passar alla är ju redan givet.

Smått och gott

Att spara vatten är ingen dum idé det heller. Se till att duscha mer effektivt, kör endast fulla maskiner med tvätt eller disk och häng hellre tvätten på torkställning och låt tumlaren eller torkskåpet jobba endast i riktigt nödvändiga fall. Diska heller inte under rinnande vatten.

Vi måste vara rädda om planeten och oss själva.

De undangömda miljöfrågorna

Sverige har alltid varit ett land som värnar om miljön. Detta har de senaste åren blivit en stor fråga då man även värnar om följande generationer. Många gånger tänker man normalt inte på vad det innebär för många områden och yrken att värna om miljön och vart det största miljöbovarna finns.

Miljövänlig sjukvård

Inom sjukvården är det oftast utsläpp från transporter och förbränning av engångsmaterial och rester av läkemedel som är de stora bovarna när det kommer till att smutsa ned miljön. Det görs stora framgångar och många material är i dagens läge helt eller delvis förnybara. De engångsförkläden som användes förr i tiden var baserade på oljeprodukter men är nu för tiden allt som oftare gjorda av förnybara material. Det faktum att många sjukhus och vårdcentraler har bytt sin belysning till det mycket miljövänligare LED-lamporLED-lampor kan dessutom med rätt belysning bidra till en bättre arbetsmiljö och ökad kapacitet hos den som jobbar där. Även de byggnader som byggs nu har miljövänliga mål med det material som används och lösningar för minskad energikonsumtion finns ofta redan inbyggd i arkitekturen. Den transport som sjukvården gör behöver dessutom förnyas och i och med att större och större delar av de nya fordon som erbjuds i dagens samhälle drivs på el kommer även sjukvårdens fordon att göra det i framtiden.

Men även i äldre byggnader kan det göras mycket för att spara på miljön, allt från belysningen till vilken typ av målarfärg som används på väggarna och sensorstyrda vattenblandare hjälper till att göra den svenska sjukvården till en av världens bästa.

Miljövänlig tandvård

Tandvården är ännu ett område där det satsas stort på förnybara energikällor och att komma på nya sätt att göra samma arbete men mer miljövänligt. Inom både tandvårdsbranschen och den akuta tandvården finns det ett stort antal kemikalier som kan undvikas eller bytas ut mot mindre farliga substanser. Även här renoveras de fordon som används mot nyare och mer miljövänliga fordon.

Digitala journaler är nu något som används mer och mer för att byta ut de traditionella pappersjournalerna, vilket inte bara sparar papper men även bidrar till ett snabbare och mer effektivt arbete.

När vi ändå är inne på området digital blir det mer och mer vanlig att även röntgen blir digital vilket spar på framkallningsvätskor som är miljöfarliga men även farliga för hälsan. Även strålningsdosen minskar vilket bidrar till mer hälsosamma personal.

De förbrukningsprodukter som annars inte är specifika för tandvården används dessutom med miljövänligare alternativ-, allt från glödlampor till datorer och kopiatorer. Vissa arbetsplatser erbjuder dessutom att medlemmar från samma familj ska kunna arbeta vid samma tider vilket leder till en bättre fördelning mellan familj och arbete och sparar in på transporter.

Det finns fortfarande mycket att göra men framtiden ser ljusare ut med alla insatser som görs dagligen av din sjuksköterska eller tandläkare. Gör även ditt när som du kan.

Elbilar – Framtidens alternativ för klimatneutral transport

Vårt klimat har ändrats. Det är ett obestridligt faktum. Som den globala utvecklingen ser ut idag är vi på väg mot en klimatkris. Det måste ske en förändring, både på en global och en nationell nivå.

I Sverige gör vi mycket för att värna om vår miljö. Vi ersätter kol och olja med förnyelsebara energier såsom sol och vindkraft. Vi ersätter plast med alternativa material såsom återvunnet papper. Den svenska befolkningen återvinner sitt avfall på rekordnivåer. I Sverige har vi en vision för vår planets framtid och försöker så gott det går att ta vår del av ansvaret för att verkliggöra den visionen. Vi agerar som gott exempel för omvärlden när det gäller klimatförbättringar. Men vi kan göra mer.

En växande marknad

Det finns potential för stora klimatförbättringar hos en industri i synnerhet. Den globala marknaden för elbilar ökar mer än någonsin förr. Mellan åren 2012 och 2019 räknar man med att marknaden kommer att ha ökat med mer än 150 miljarder dollar. Det finns alltså en enorm möjlighet här att utveckla elbilar till något som kan köras av alla, inte bara de rika.

Hyundais insatser

Det finns många företag som utvecklar elbilar, men företaget Hyundai har ett antal unika och ambitiösa idéer. Hyundai har som mål att utveckla och tillverka fyra olika kategorier av elbilar. De är följande:

  • Hybrid Electric Vehicles (HEVs)

Dessa fordon använder sig av elektrisk energi som genereras av att du bromsar bilen. De använder sig av en bensinmotor utöver det om du inte lyckats generera tillräckligt med energi.

  • Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVS)

Liknar HEVs men här finns även möjlighet att koppla bilen till en strömkälla för att ladda upp batteriet. Bensinmotorn används då batteriet har låg laddning.

  • Battery Electric Vehicles (BEVs)

Detta är ett fullt elektriskt fordon utan bensindriven motor eller avgasrör som drivs helt av elektrisk energi. Används detta fordon i samband med förnyelsebara energikällor är effekten på miljön i princip obefintlig.

  • Hydrogen Fuel Cell

Dessa fordon använder sig av motorer som använder väte som bränsle. Bränslecellerna omvandlar kemisk energi från det vätebaserade bränslet till elektrisk energi. Den enda biprodukten är vatten och detta är alltså ett väldigt klimatvänligt alternativ.

Dessa idéer går att läsa mer om på hyundai.se, för den som är intresserad.

Häng med i utvecklingen

Planerar du att köpa bil? Fundera över en elbil som din nästa bil. Det kommer inte bara att drastiskt sänka din påverkan på miljön, du kommer också kunna spara en ordentlig summa på att köra den. Det börjar bli allt billigare att köra elbilar och allt bekvämare att ladda dem. Det är även enklare och billigare att underhålla en elbil, så du slipper problem med bilen. Elbilar utgör ett naturligt val för den klimatmedvetna, moderna människan.