Ta hand om miljön där hemma

Ta hand om miljön där hemma

Allt fler i världen flyttar in i större städer, vilket innebär att det rådet brist på trädgårdar och växter. Därför har många valt att köpa växter och liknande för att ha på Läs mer »

Enkla miljöinsatser

Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att Läs mer »

Beskåda den vackra stjärnhimlen

Beskåda den vackra stjärnhimlen

Att se stjärnhimlen är fantastiskt. Stjärnorna är så långt borta, men de är ändå där och lyser upp i den mörkaste natten. I alla fall i städer som har låga luftföroreningar och Läs mer »

Ett mer miljövänligt hem

Ett mer miljövänligt hem

Det kan låta som en relativt svår uppgift att vara mer miljövänlig i sitt hem och till vardags, men sanningen är att det är enklare än man kan tro. Det är inte Läs mer »

Klimatanpassa hus och leverne

Klimatanpassa hus och leverne

Det kan inte ha undgått någon att klimatdebatten är i full gång med miljöaktivister, miljötänk och miljöskatter av olika slag. Det är miljöbilar hit och plastkassar dit och mikroplaster i tepåsen. Men Läs mer »

 

Ta hand om miljön där hemma

Allt fler i världen flyttar in i större städer, vilket innebär att det rådet brist på trädgårdar och växter. Därför har många valt att köpa växter och liknande för att ha på balkongen. Det kan därför vara bra att ta del av olika tips när det kommer till att ta hand om växter och miljön där hemma, speciellt för folk som bor i städer.

Använd rätt verktyg

Det allra viktigaste när det kommer till att odla på balkongen och ha växter i hemmet är att köpa trädgårdsredskap som är anpassade för syftet. Utan att ha rätt verktyg finns det risk att växterna trimmas felaktigt och inte mår bra. I längden kan det innebära att växter som tomater och örter inte växter som man förväntar sig. Utöver att köpa rätt verktyg är det också viktigt att veta hur de ska användas. Det kan därför vara bra att kolla på olika videos på Youtube eller läsa på bloggar.

Odla hemma är miljövänligt

Det bästa med att odla grönsaker och örter på balkongen är att det är väldigt bra för miljön. Många av växterna som köps i svenska affärer är nämligen importerade från länder som Brasilien och Spanien. Dessa grönsaker brukar ofta transporteras med hjälp lastbilar som går på diesel eller bensin. I sin tur gör detta att produkterna inte kan klassas som miljövänliga.

Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att börja äta mer grönt på tallriken kan faktiskt vara den största saken man kan bidra med. Betydligt mindre energi och utsläpp går åt för att få fram växterna till våra matbord, än vad som krävs till kött. Den som inte vill bli vegetarian, kan åtminstone minska ned på köttet, vilket Livsmedelsverket även menar kan vara bra för hälsan.

Spara både plånbok och miljö

Ett bra sätt att göra en miljöinsats kan i många fall vara en insats för plånboken. Ett litet exempel är att inte slänga mat som går att äta. Det här kan de flesta börja med att förändra. Ett annat större exempel kan vara att investera i solceller om man är husägare. Har man inte råd med detta, kan man byta till en billig elleverantör i väntan på att man sparar ihop till installationen. Andra saker som de flesta kan göra är att byta till krav-märkta produkter, vilket förhindrar att gifter når ut i våra olika miljöer. Ofta är sådana produkter både mer miljövänliga och med bra prissättning. Överlag ska man välja produkter som räcker länge, vilket även kan vara det mest ekonomiskt bra alternativet.

Åk kommunalt, cykla eller spring

Den som åker bil till jobbet kan byta detta mot kommunalt åkande. Då sparar man miljön en hel del. Idag är det inte heller ovanligt att människor transportlöper till sina arbeten. Då får man in gratis träning innan och efter arbetet. Att skaffa en cykel är ett bra mellanting för den som inte vill duscha på arbetet, och då finns elektriska varianter som ett bra alternativ.

Beskåda den vackra stjärnhimlen

Att se stjärnhimlen är fantastiskt. Stjärnorna är så långt borta, men de är ändå där och lyser upp i den mörkaste natten. I alla fall i städer som har låga luftföroreningar och inte är alltför upplysta nattetid.

Om man befinner sig i en stad som till exempel Stockholm eller Göteborg är det näst intill omöjligt att se stjärnor med blotta ögat. Det beror på flera aspekter, men främst är det för att det är för mycket ljus inne i staden. Byggnader är upplysta, bilarna har sina lampor på och gatulamporna lyser. Mörkrets frånvaro gör att stjärnorna inte syns. På andra platser som har mer föroreningar, som till exempel Kina, är dessa föroreningar en stor bidragande faktor till att stjärnorna inte syns. Luften är helt enkel för smutsig och blockerar sikten.

Stjärnor syns bättre utanför städerna

Utanför städerna är det inte lika ljust. Det är inte lika många bilar som kör runt med lamporna på, det finns inte stora kontorsbyggnader som lyser upp, inga skyltar som blinkar och i många fall finns det inte ens gatulampor. Mörkret tillåter oss att se hela vägen ut i rymden, speciellt med hjälp av ett teleskop som är bra.

Det finns många vackra stjärnbilder att titta på. Några av klassikerna är Lilla karlavagnen och Stora karlavagnen, Lilla och Stora björn. Dessa har många av oss lärt oss att urskilja redan när vi var barn. De är likadana, bara i olika storlekar. En stjärnklar natt syns de tydligt tillsammans med alla andra stjärnor. Att titta på stjärnorna för en ut i rymden och det känns nästan som att man lämnar jorden för en stund. Att titta upp mot den svarta himlen, med de klart lysande stjärnorna är en speciell upplevelse. Även månen är spektakulär att titta på genom ett teleskop. Under vissa perioder kan man även ha tur och se någon av planeterna som finns där ute.

Ett mer miljövänligt hem

Det kan låta som en relativt svår uppgift att vara mer miljövänlig i sitt hem och till vardags, men sanningen är att det är enklare än man kan tro. Det är inte mycket som krävs för att du ska bidra till en bättre värld och kanske samtidigt lära dina barn en nyttig läxa för livet. Något som få personer är medvetna om är att den simpla vattenkokaren faktiskt kan få dig att spara in otroligt mycket energi och energikostnader. Genom att koka upp vattnet innan du sätter det på spisen krävs inte lika mycket el.

Både företag och vanliga hem gör rätt i att bli mer miljövänliga. Ett företag kan t.ex. vända sig till qred.com/se/ för ett företagslån – ett lån som kan bidra till att du byter ut gamla vitvaror på arbetsplatsen eller skaffar dig mer energisnåla lampor. Alla kan inte göra allt, men vi kan alla göra något!

Av med tv:n och ut med laddaren

Går du och lägger dig med tv:n inkopplad i väggen eller har du kanske alltid laddaren inkopplad på samma plats? Du är långt ifrån ensam, men det här är två riktiga energibovar om man ska lyssna på experterna. Laddaren kommer nämligen att fortsätta att dra mycket energi, även om du inte laddar din surfplatta eller mobiltelefon. Detsamma gäller för tv:n och risken för brand är dessutom större. Det finns rapporter om där både laddare och tv har blivit överhettade och börjat brinna. Satsa på en grenkontakt så kan du stänga av flera saker på en och samma gång.

Välj bort kött

Nej, vi säger inte att du ska gå och bli vegan eller vegetarian om du själv inte vill det, men det kan fortfarande vara bra för miljön att välja bort kött lite då och då. Det finns fantastiskt goda maträtter där kött inte är inkluderat och du gör dessutom ett klimatsmart val.

Tvätta bara när maskinen är full

Det här kanske du har hört förut, men det är värt att ta det igen. Vänta med att sätta på tvätt- eller diskmaskinen innan den är helt full. Du drar massor med energi helt i onödan. Naturligtvis rekommenderar vi att du också väljer ett miljövänligt diskmedel eller tvättmedel. Många älskar att använda sig av sköljmedel. Sköljmedel gör att tvätten luktar riktigt gott och att den blir mjuk och härlig. Dock är det inte ovanligt att dessa produkter innehåller farliga kemikalier som varken är bra för din hud eller miljön.

Handla second hand

Är du i behov av nya möbler och inredning, vill du ha en ny radio eller är det kanske kläder och skor som du är på jakt efter? Försök att undvika de vanliga butikerna och titta istället på vad du kan handla second hand. Det finns mängder med butiker och loppmarknader med just denna nisch.

Klimatanpassa hus och leverne

Det kan inte ha undgått någon att klimatdebatten är i full gång med miljöaktivister, miljötänk och miljöskatter av olika slag. Det är miljöbilar hit och plastkassar dit och mikroplaster i tepåsen. Men vad är det då man kan göra själv för miljön men som man samtidigt har egen nytta av? Vad lönar både en själv och miljön?

För att hjälpa miljön och minska på utsläpp och sopberg, kan man tänka “spara”. Spara in på det mesta från att köpa en plastkasse i affären varje dag till att se till att handla på second hand för att spara både pengar och miljö. Klädindustrin släpper ut väldigt mycket miljögifter så marknaden för kläder i andra hand har blivit allt större, vilket är bra både ur klimatsynpunkt och ur ekonomisk synpunkt.

Att göra hemma

Känns uttrycket “att elda för kråkorna” bekant? Det innebär oftast att man eldar lite extra för att värma upp huset då man fryser, men har glömt att stänga alla fönstren. I många hus är det precis just så. Värmen smiter ut som ett enormt värmespill, och detta kan åtgärdas genom att förbättra husets klimatskal. Det är de delar av huset som angränsar till utemiljön som väggar, golv och tak, fönster och dörrar. Genom att byta till bättre fönster, täta lister, en bättre dörr, tilläggsisolera väggar eller takbjälklag och liknande så kan mycket värmespill stoppas. Det innebär att den energi som du betalar för och som värmer upp huset, minskar. Det sparar både uppvärmningskostnad och energi, vilket sparar på miljön. För att ytterligare hjälpa miljön kan man installera både solfångare och solceller på sitt hus. Med dessa kan man värma upp vatten till ett vattenburet värmesystem, och några solfångare kan lätt värma upp poolen. Istället för att elda med ved kan man ha berg-, jord- eller luftvärme, och hjälper därigenom miljön lite till.

Miljövänligare bilar

Vad som står i garaget påverkar även det miljön. Det tvistas om vilket bränsle som är bäst, bensin, diesel, etanol eller el. En elbil eller en hybridbil släpper inte ut lika mycket koldioxid i atmosfären och ses generellt som ett ganska bra val när det handlar om att investera i en ny bil. En biltillverkare som har satsat en hel del på just hybrider och elbilar är Mitsubishi, som har både grön design och gröna fabriker där de försöker tänka miljövänligt. Det handlar om allt ifrån minsta luftmotstånd för att bättre glida fram och spara energi till att minska kolväteutsläppen genom att övergå till vattenbaserad lack. Mitsubishi strävar efter att bli den mest miljövänliga biltillverkaren, vilket verkar mycket lovande för framtiden. Att bilarna dessutom ser riktigt trevliga ut och finns i modeller som passar alla är ju redan givet.

Smått och gott

Att spara vatten är ingen dum idé det heller. Se till att duscha mer effektivt, kör endast fulla maskiner med tvätt eller disk och häng hellre tvätten på torkställning och låt tumlaren eller torkskåpet jobba endast i riktigt nödvändiga fall. Diska heller inte under rinnande vatten.

Vi måste vara rädda om planeten och oss själva.

De undangömda miljöfrågorna

Sverige har alltid varit ett land som värnar om miljön. Detta har de senaste åren blivit en stor fråga då man även värnar om följande generationer. Många gånger tänker man normalt inte på vad det innebär för många områden och yrken att värna om miljön och vart det största miljöbovarna finns.

Miljövänlig sjukvård

Inom sjukvården är det oftast utsläpp från transporter och förbränning av engångsmaterial och rester av läkemedel som är de stora bovarna när det kommer till att smutsa ned miljön. Det görs stora framgångar och många material är i dagens läge helt eller delvis förnybara. De engångsförkläden som användes förr i tiden var baserade på oljeprodukter men är nu för tiden allt som oftare gjorda av förnybara material. Det faktum att många sjukhus och vårdcentraler har bytt sin belysning till det mycket miljövänligare LED-lamporLED-lampor kan dessutom med rätt belysning bidra till en bättre arbetsmiljö och ökad kapacitet hos den som jobbar där. Även de byggnader som byggs nu har miljövänliga mål med det material som används och lösningar för minskad energikonsumtion finns ofta redan inbyggd i arkitekturen. Den transport som sjukvården gör behöver dessutom förnyas och i och med att större och större delar av de nya fordon som erbjuds i dagens samhälle drivs på el kommer även sjukvårdens fordon att göra det i framtiden.

Men även i äldre byggnader kan det göras mycket för att spara på miljön, allt från belysningen till vilken typ av målarfärg som används på väggarna och sensorstyrda vattenblandare hjälper till att göra den svenska sjukvården till en av världens bästa.

Miljövänlig tandvård

Tandvården är ännu ett område där det satsas stort på förnybara energikällor och att komma på nya sätt att göra samma arbete men mer miljövänligt. Inom både tandvårdsbranschen och den akuta tandvården finns det ett stort antal kemikalier som kan undvikas eller bytas ut mot mindre farliga substanser. Även här renoveras de fordon som används mot nyare och mer miljövänliga fordon.

Digitala journaler är nu något som används mer och mer för att byta ut de traditionella pappersjournalerna, vilket inte bara sparar papper men även bidrar till ett snabbare och mer effektivt arbete.

När vi ändå är inne på området digital blir det mer och mer vanlig att även röntgen blir digital vilket spar på framkallningsvätskor som är miljöfarliga men även farliga för hälsan. Även strålningsdosen minskar vilket bidrar till mer hälsosamma personal.

De förbrukningsprodukter som annars inte är specifika för tandvården används dessutom med miljövänligare alternativ-, allt från glödlampor till datorer och kopiatorer. Vissa arbetsplatser erbjuder dessutom att medlemmar från samma familj ska kunna arbeta vid samma tider vilket leder till en bättre fördelning mellan familj och arbete och sparar in på transporter.

Det finns fortfarande mycket att göra men framtiden ser ljusare ut med alla insatser som görs dagligen av din sjuksköterska eller tandläkare. Gör även ditt när som du kan.

Elbilar – Framtidens alternativ för klimatneutral transport

Vårt klimat har ändrats. Det är ett obestridligt faktum. Som den globala utvecklingen ser ut idag är vi på väg mot en klimatkris. Det måste ske en förändring, både på en global och en nationell nivå.

I Sverige gör vi mycket för att värna om vår miljö. Vi ersätter kol och olja med förnyelsebara energier såsom sol och vindkraft. Vi ersätter plast med alternativa material såsom återvunnet papper. Den svenska befolkningen återvinner sitt avfall på rekordnivåer. I Sverige har vi en vision för vår planets framtid och försöker så gott det går att ta vår del av ansvaret för att verkliggöra den visionen. Vi agerar som gott exempel för omvärlden när det gäller klimatförbättringar. Men vi kan göra mer.

En växande marknad

Det finns potential för stora klimatförbättringar hos en industri i synnerhet. Den globala marknaden för elbilar ökar mer än någonsin förr. Mellan åren 2012 och 2019 räknar man med att marknaden kommer att ha ökat med mer än 150 miljarder dollar. Det finns alltså en enorm möjlighet här att utveckla elbilar till något som kan köras av alla, inte bara de rika.

Hyundais insatser

Det finns många företag som utvecklar elbilar, men företaget Hyundai har ett antal unika och ambitiösa idéer. Hyundai har som mål att utveckla och tillverka fyra olika kategorier av elbilar. De är följande:

  • Hybrid Electric Vehicles (HEVs)

Dessa fordon använder sig av elektrisk energi som genereras av att du bromsar bilen. De använder sig av en bensinmotor utöver det om du inte lyckats generera tillräckligt med energi.

  • Plug-in Hybrid Electric Vehicles (PHEVS)

Liknar HEVs men här finns även möjlighet att koppla bilen till en strömkälla för att ladda upp batteriet. Bensinmotorn används då batteriet har låg laddning.

  • Battery Electric Vehicles (BEVs)

Detta är ett fullt elektriskt fordon utan bensindriven motor eller avgasrör som drivs helt av elektrisk energi. Används detta fordon i samband med förnyelsebara energikällor är effekten på miljön i princip obefintlig.

  • Hydrogen Fuel Cell

Dessa fordon använder sig av motorer som använder väte som bränsle. Bränslecellerna omvandlar kemisk energi från det vätebaserade bränslet till elektrisk energi. Den enda biprodukten är vatten och detta är alltså ett väldigt klimatvänligt alternativ.

Dessa idéer går att läsa mer om på hyundai.se, för den som är intresserad.

Häng med i utvecklingen

Planerar du att köpa bil? Fundera över en elbil som din nästa bil. Det kommer inte bara att drastiskt sänka din påverkan på miljön, du kommer också kunna spara en ordentlig summa på att köra den. Det börjar bli allt billigare att köra elbilar och allt bekvämare att ladda dem. Det är även enklare och billigare att underhålla en elbil, så du slipper problem med bilen. Elbilar utgör ett naturligt val för den klimatmedvetna, moderna människan.

Ställ bilen – res kollektivt

Idag finns det flera möjligheter för en person att kunna resa. Det finns bussar, bilar, tåg och sedan möjligheten att cykla eller gå. Många av dessa alternativ är relativt miljövänliga och går ganska fort men fortfarande väljer många att ta bilen, ensamma även om det finns andra som ska precis samma väg och till samma plats. Om man av någon anledning inte kan åka kollektivt kan de vara en bra idé att söka efter någon eller några att samåka med. Det kan dessutom minska kostnaden för transporten. När det handlar om miljön har just transporter under den senaste tiden blivit det som skuldbelagts mycket. Just biltransporterna är det som fått mest kritik och i samband med detta har också skatter på flera olika drivmedel höjts. Nackdelen med detta är att det mestadels är boende på landsbygden som drabbas. I denna text kommer vi att gå igenom vilka fördelar det finns med att åka kollektivt, samt hur det går till.

Fördelar med kollektivt resande

Det finns flera fördelar med att åka kollektivt. Om man åker ensam och inte samåker med någon kan det bli dyrt att ta bilen varje gång man ska till jobbet. Har man företagsbil drabbas man dock inte lika starkt av detta. Miljömässigt sett ryms många bilar i en buss och det gör att ett enda fordon kan transportera fler passagerare än fem samåkningsbilar. Om man är den som kör hela tiden kan man dessutom inte sköta telefonsamtal, extra arbete eller något annat i bilen på väg hem från arbete eller liknande. Om man däremot åker kollektivt kan man sköta viktiga uppgifter eller bara ta det lugn med en bok, ljudbok eller lite musik utan att behöva oroa sig för att hålla koll på trafik och liknande. Det innebär att man under resans gång kan ta itu med sådant som hade behövt skötas om efter hemresan. Det betyder att man kan ägna mer tid åt hemmet och eventuell familj. Att åka kollektivt är alltså något som hela familjen kan dra nytta av.

Att resa kollektivt

Vid vissa tillfällen kan det vara svårt att resa kollektivt. Om man bor långt ifrån en hållplats eller station kan det uppstå svårigheter, och ibland kanske anslutningsbussar eller liknande inte passar ihop med den ordinarie tidtabellen. Då kan det ibland gå att lösa så att man samåker till stationen, eller genom att man tar bilen själv en kortare bit. Ibland kanske det även går att cykla eller gå till stationen eller hållplatsen. Om man har barn som ska åka till dagis eller liknande på väg till arbetet kan det känna enkelt att lasta in allt i bilen och åka men med en smidig resevagn går det minst lika bra att ta tåget eller bussen. Då vänjer sig barnet samtidigt vid att åka med andra människor. Om man har djur går det också att åka kollektivt. Hundar kan åka kopplade eller i bur och det samma gäller katter. Så länge djuret får vänja sig brukar det gå utmärkt.

Miljöfarliga plaster

För de flesta är det säkert känt att plast skadar miljön. Men få vet egentligen varför plast är skadligt, eller på vilket sätt det påverkar miljön. För det första tar det väldigt lång tid för plasten att brytas ner i naturen. En vanlig plastmugg som vi har med på picknicken kan ligga i naturen i 50 år innan den bryts ner. Forskare menar att vi har skapat över 8,3 miljarder ton plast sedan materialet började produceras under 1950-talet. Det krävs därför inte mycket att räkna ut att mängden plast påverkar miljön negativt, eftersom den stör det naturliga kretsloppet och i värsta fall kan ta död på hela djurarter. Genom att vi använder plast i den mängd vi gör och att den inte bryts ner i naturen blir den också farlig för oss människor eftersom den kan hittas i vissa födoämnen vi sedan äter. Dessutom sprids det farliga kemikalier i jorden genom all plast.

Plast är svårt att undvika

Något som många inte vet är att det finns plast i nästan allt. Tröjor av fleece innehåller plast, andra klädesplagg av syntetmaterial innehåller ofta en mängd plast. Man kan hitta plast i möbler, i byggmaterial och i tandkräm – bara för att nämna några exempel. Det här är plast vi ofta inte tänker på att finns, eftersom den inte alltid syns. Det gör också att det är svårt för oss att förstå konsekvenserna. För att vi skall förstå kan vi se på plasten i världshaven. Varje år släpps det ut miljontals ton med plast i haven, både i form av påsar och andra föremål, men också till exempel från tops vi spolar ner i toaletten. Plasten i haven kan utrota hela djurarter, vilket i sin tur har negativa konsekvenser på hela jordens kretslopp. Det är redan nu flertalet fiskarter som är utrotningshotade på grund av plasten, och forskare menar att om vi inte minskar vår plastanvändning kommer snart mängden plast vara större än mängden fiskar i haven. Plast kan finnas kvar i tiotals år om inte någon fisk äter upp den, och äter fisken upp den kommer den antagligen dö på grund av det.

Att undvika föremål av plast

Det allra bästa är naturligtvis att så långt som möjligt undvika att köpa föremål av plast. Minskar man på sin användning av produkter gjorda av plast minskar man också sin egen negativa påverkan på miljön. Idag är det dock väldigt svårt att helt kunna undvika plast, och det kan kännas övermäktigt att helt lämna bort materialet. Alla som känner så kan ändå vara helt lugna, det går utmärkt att exempelvis köpa en trevlig leksak på vuxen.se utan att behöva känna sig skyldig. Det ända man behöver tänka på är att när leksakens livslängd är över att man, oavsett hur pinsamt det kan kännas, sorterar den så att plasten kan återvinnas på bästa sätt. Det man däremot kan göra i vardagen är att undvika att köpa plastpåsar i butiken, och att ta med sig egna förpackningar att placera frukt eller grönsaker i. Alla sätt man kan minska på sin plastförbrukning är bra sätt, oavsett om man gör större eller små förändringar.

Framtidens bilar

Helt klart är att vi människor måste ändra på våra bilar för att kunna möta framtidens miljöutmaningar. Bensin och diesel är skadliga och elbilarna som vi skrev om tidigare har inte nått sin fulla kapacitet ännu. Elbilar fungerar utmärkt i stadsmiljöer men är idag alldeles för osäkra för landsbygden. Dessutom så måste elen framställas miljövänligt för att vara gynnsam. Diesel har upptäckts vara riktigt skadligt på grund av de små partiklarna som släpps ut och många städer vill förbjuda dem helt. Fast det är inte bara bilarnas drivmedel som är skadliga för miljön. Bilens däck och asfalten är två exempel på något som måste ändras i framtiden. Idag minskar man de små partiklarna som uppstår vid friktionen mellan asfalt och däck genom att använda vinter- och sommardäck och EU har infört en märkning. Fast bilbranschen försöker att möta framtiden med olika uppfinningar.

Tekniken utvecklas ständigt

Elbilarna bara har sett gryningen ännu och är troligtvis vad som kommer att komma riktigt stort i framtiden. Bilarna kommer även att behöva mer el eftersom tekniken blir mer avancerad. Något av det första som spås ändras är hur vi öppnar bilen. Tyska BMW skrotar bilnycklar för att istället satsa på en app via mobilen som öppnar upp dörrarna. Självkörande bilar är också något som just dagens ljus och som utvecklas i rask takt. Där är det Tesla som är drivande men det finns mycket kvar att jobba på. Bilmässor som IAA i Frankfurt visar nyheter och vad biltillverkarna vill satsa på i framtiden och det är viktigt att kunna möta konsumenternas behov. Miljön är viktig för alla och flera stora bilgiganter satsar stort på att få fram renare bilar. Frankfurtmässan är en av de största i världen och det är där som tekniken först visas.

Snar framtid och eoner bort

De bilar som kommer inom en snar framtid är elbilar som utvecklas än mer. Eftersom det ligger ett hot om dieselförbud så ligger mycket av branschens fokus och utveckling just på elbilarna. De bilar konsumenterna kommer att möta om några år framöver är därför elektriska. Det är viktigt att priserna hålls nere för trots att lån som Sambla billån är fördelaktiga så kan ny teknik snabbt kosta pengar och bli för dyra för konsumenterna. Talas det om hur bilbranschen ser ut om hundra år eller ännu längre fram i tiden går det bara spekulera. Kanske används gyroscopiska transporter som svävar över marken och inte sliter upp tungmetaller från asfalten. Kanske har bilbranschen lyckats med att skapa bilar som inte släpper ut några föroreningar alls. Helt klart är att bilbranschen kommer att ändras väldigt mycket och de bilar vi känner idag kommer att vara borta, om vi inte talar om elbilen då.