Förbered dig inför klimat- och artkrisen

Förbered dig inför klimat- och artkrisen

Kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden fortsätter att förvärras, där vi nu är på väg mot tre graders uppvärmning samtidigt som en miljon växt- och djurarter kan komma att utrotas inom Läs mer »

Energi och miljö i åtanke vid fordonsköp

Energi och miljö i åtanke vid fordonsköp

Dina energival kan påverka miljön mycket, och det är därför bra om du tänker ett extra varv innan du ger dig i väg för att exempelvis köpa ett nytt fordon. Vad du Läs mer »

Energi och miljö

Energi och miljö

Det är bra både för plånboken och miljön att vi alla lär oss att spara på vår hushållsel. Sverige har en strikt energipolicy och vi har faktiskt kommit en bra bit på Läs mer »

Minska elförbrukningen i hemmet

Minska elförbrukningen i hemmet

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska elförbrukningen i hemmet. Du har säkerligen fått höra “Släck lampan om du går ut ur rummet” ett flertal gånger. Om inte i Läs mer »

Byt till billigare och grönare el

Byt till billigare och grönare el

Det lönar sig ofta att jämföra och byta elbolag men det är få som använder möjligheten. Kanske för att de tror att det är mer komplicerat än det är. Att byta elbolag Läs mer »

 

Förbered dig inför klimat- och artkrisen

Kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden fortsätter att förvärras, där vi nu är på väg mot tre graders uppvärmning samtidigt som en miljon växt- och djurarter kan komma att utrotas inom de närmaste årtiondena. Med tanke på det akuta läget är det förstås viktigare än någonsin att medborgarna engagerar sig för att skydda primärekonomin som är grunden för hela samhället. Men det är också viktigt att redan nu börja förbereda sig för de stora samhällsförändringar som oundvikligen kommer.

Under det senaste året har vi sett hur energipriserna stigit, vilket bland annat beror på att Moderaterna stoppat utbyggnad av över 70 TWh vindkraft i hela landet. För att fortfarande ha el även vid större samhällskriser kan det vara ett klokt drag att redan nu installera egen förnybar el på tomten. Hos https://www.otovo.se/ hittar du solceller som har bra garantier och hög effekt. Du kan också hyra solceller hos https://www.otovo.se/

Samhällets felaktiga inställning till naturen

Den officiella kommunikationen i klimatfrågan från statligt håll och från näringslivet är att vi ska bli ett “grönt välfärdssamhälle”. I detta ingår att ställa om industrier så att vi minskar våra utsläpp, och att vi övergår helt till förnybar energi. Detta innefattar solenergi (till exempel från https://www.otovo.se/), vatten- och vindkraft. Men att använda mer grön energi räcker inte. I grunden har vi en felaktig inställning till biosfären, där vi fortfarande ser naturen som något som ska tämjas. Vår ekonomi är grundad på föreställningen om att det går att ha evig ekonomisk tillväxt, trots att alla naturliga system är cirkulära. Därför har vi nu stora mängder växthusgaser i atmosfären, mikroplaster i blodet och miljögifter i vår mat.

Om alla i världen skulle leva som vi svenskar skulle vi behöva fyra jordklot. Vi lever som om vi hade oändliga naturresurser, och behandlar planeten som om den var en oändlig soptipp. Denna i grunden felaktiga inställning förändras inte bara för att vi gör om vårt samhälle till att drivas av förnybar energi. Vi löser inte vårt ekologiska “overshoot” genom att skjuta ännu mer över målet och konsumera ännu mer. I stället krävs en samhällelig insikt där vi förstår att vi behöver nöja oss med mindre, att vi måste vara solidariska med naturfolk och med den unga generationen. Att vi måste prioritera primärekonomin före tillväxt och jobb, då hela vårt samhälle vilar på och är beroende av primärekonomin.

Omställningsrörelsen

Det krävs en djup insikt om naturens betydelse där vi inser att vi är en del av naturen och behöver prioritera den över allt annat. Men den insikten ligger ännu långt borta, då politiker och näringsliv fortfarande tror att vi kan fortsätta som vanligt och vinna över naturen med ny teknik. Allt fler har därför börjat att förbereda sig på stora samhällskriser när ekosystemen drabbas allt hårdare av vår expansiva, omättliga ekonomi. Bland dessa finns transitionsrörelsen, som också kallas omställningsrörelsen. Det är ett globalt nätverk av personer som vill möta de ekologiska utmaningarna genom att själva bygga hållbara och lokala samhällen. De startar upp egen matodling, egen energiförsörjning genom solenergi från https://www.otovo.se/ och andra leverantörer. De samreser till jobbet och försöker på alla sätt minska sina ekologiska fotavtryck och bli mer självständiga från dagens destruktiva samhälle. På så vis kan vi förbereda oss på större samhällskriser och börja arbeta för en verklig omställning, i stället för grönmålad “business as usual”.

Energi och miljö i åtanke vid fordonsköp

Dina energival kan påverka miljön mycket, och det är därför bra om du tänker ett extra varv innan du ger dig i väg för att exempelvis köpa ett nytt fordon. Vad du väljer för personbil, gör som bekant avtryck på miljön. Men även du som arbetar inom branscher som kräver robusta maskiner och fordon, bör ha energi och miljö i åtanke när du köper fordon.

Om du exempelvis är ute efter en traktor, lastbil eller bandgrävare hittar du nätauktioner på Blinto så att du kan välja begagnade sådana. Genom att handla på auktion kan du spara pengar, samtidigt som du gynnar miljön genom att inte köpa helt nytt.

Köp fordon, verktyg och maskiner som företagare

Det är inte alltid valet av fordon som företagare är så lätt, och arbetar du inom jordbruk eller utför grävarbeten rör det sig dessutom om väldigt kostsamma fordon. Återbruk är ett miljövänligare alternativ när du ska köpa fordon, verktyg eller maskiner. Såvida du inte behöver något specifikt till din yrkesverksamhet, som än så länge bara finns som nyproduktion. Då kan du sälja ditt gamla fordon genom auktion på Blinto, och på så sätt ta hänsyn till miljön åtminstone vid försäljningen. På det sättet kan du förlänga livslängden på det fordon du säljer, då det kommer till användning på nytt för köparen. De flesta som använder större fordon och maskiner som dessa, är troligtvis företagare. Men det går även att registrera dig på Blinto som privatperson, om du skulle vara intresserad av inköp där. Utöver att tänka på miljövänligare fordon och energi till dessa, kan du även försöka klimatanpassa hus och leverne för att medverka till mindre skadlig miljöpåverkan.

Inköp av privatbilen

Det finns även några bilar på Blinto, så är du till exempel ute efter en begagnad veteranbil eller skåpbil kan det löna sig att först kika där. Genom att välja en begagnad bil slipper en ny bil produceras för att täcka dina behov, samtidigt som bilen får en chans till längre livslängd. Om du i stället är ute efter att köpa en ny privatbil, ska du välja vilken typ av drivmedel eller vilken energi bilen ska drivas på. För miljöns skull kan du överväga en elbil, då den anses som ett miljövänligare alternativ. Den är således en investering både för dig själv och för miljön. En elbil behöver naturligtvis el, så tänk på att ju mer grön el du använder dig av, desto miljövänligare blir även din energi till elbilen. När du väljer att köpa elbil får du ytterligare en anledning till att överväga solenergi. Om du investerar i solpaneler till huset kan du få grönare energi såväl till huset som bilen.

Glöm inte vardagsvanorna då det är både stora och små beslut i livet som påverkar miljön, på gott och ont.

Energi och miljö

Det är bra både för plånboken och miljön att vi alla lär oss att spara på vår hushållsel. Sverige har en strikt energipolicy och vi har faktiskt kommit en bra bit på väg. 2020 skulle Sveriges utsläpp av växthusgaser har minskat med 40% jämfört med 1990. Elektriciteten vi använder i hemmet är en stor del av vår klimatpåverkan och vi bör alla ta vårt ansvar. För att du ska använda mindre energi och elektricitet där hemma så finns det ett antal saker som är relativt lätta att tänka på och som kommer att minska din användning av el drastiskt.

Ungefär hälften av all vår energi i huset går åt till att värma upp fastigheten. Det gör att det är där det går att spara mycket pengar. Du kan börja med att titta så att det inte finns någonstans det läcker, som ett fönster eller andra springor. Det kommer att sippra ut luft där och det blir dyrt i längden. Ställ inga möbler framför element eller dylikt, det kommer att suga upp en del av värmen och det blir inte så effektivt.

Även inom andra områden finns det chans att bli mer miljöeffektiv. Se alltid till att köra både diskmaskin och tvättmaskin helt fulla. De är energislukande maskiner båda två och ska de användas så ska de användas optimalt. Frosta av frysen oftare än vad du tror. Har du massa is i frysen så kommer det att leda till att den tar stor del av energin och din frys får arbeta mycket hårdare än vad du vill att den ska göra. Ta ut laddare när du inte använder dem. Om de sitter i och du känner på dem och de är varma så betyder det att de använder elektricitet, till ingen nytta alls. Stäng av tv:n. Det finns många andra saker att tänka på också men det här är några.

Minska elförbrukningen i hemmet

Det finns många sätt att gå tillväga för att minska elförbrukningen i hemmet. Du har säkerligen fått höra “Släck lampan om du går ut ur rummet” ett flertal gånger. Om inte i vuxen ålder, så antagligen när du var yngre och fortfarande bodde hemma. Att släcka när man lämnar ett rum är ett bra sätt att spara på elförbrukningen, men visste du att det finns betydligt fler sätt än så?

Att spara på el är inte bara bra för plånboken, utan det är också en mycket viktig insats som har positiv påverkan på miljön. Här nedan listar vi därför våra bästa elspartips för alla hushåll!

Disk- och tvättmaskin

Att diska och tvätta kläder är ett måste för att vardagen ska kunna fungera och för att det ska vara rent och fräscht i hemmet. Om du vill spara på el så se till att du bara sätter på diskmaskinen/tvättmaskinen när den är helt full. Använd inte heller mer tvättmedel än du verkligen behöver.

Förnya vitvarorna

Visste du att gamla och äldre vitvaror drar betydligt mycket mer ström än nyare varianter. Om det var ett tag sedan som du bytte ut diskmaskin eller kylskåp kan det vara hög tid att fundera på detta. Det bästa är att välja vitvaror eller elektronik som är A-klassade.

Dra ut elektronik som inte används

Många elektroniska prylar fortsätter att dra ström, även när de är i stand by-läge. Det innebär att ström fortsätter att dras även om elektroniken inte är påslagen, men fortfarande inkopplad. Se därför till att du drar ut sladdar på saker som du inte använder dig av.

Satsa på LED- och lågenergilampor

Genom att byta ut klassiska glödlampor mot LED- eller lågenergilampor kan du spara så mycket som 80 % mer el. Det har nämligen visat sig att just lågenergi- och LED-lampor förbrukar just 80 % mindre än andra alternativ. De är dessutom mer hållbara i längden.

Byt till billigare och grönare el

Det lönar sig ofta att jämföra och byta elbolag men det är få som använder möjligheten. Kanske för att de tror att det är mer komplicerat än det är. Att byta elbolag är enkelt och kan ge effekter både för klimatet och i plånboken.

På sidan Bytelbolag.se är det enkelt att jämföra olika elbolag och hitta det bästa elpriset. Eftersom privat energianvändning ger stor påverkan på klimatet, speciellt här i Norden, är det också fler som upptäcker fördelarna med hållbart producerad el. Därför går det enkelt att jämföra gröna energiproducenter på Bytelbolag.se. Tillsammans med en minskad energianvändning är att byta till hållbart producerad el en av de största insatserna du kan göra för framtidens klimat.

Grön el är inte dyrare

El från hållbara energikällor som sol, vatten och vind är idag mer tillgänglig än tidigare. Det här innebär också att priset på hållbar el sjunker i takt med att produktionen ökar. För dig som privatkonsument innebär det att du inte längre behöver välja mellan hållbar och billig el.

Enkelt att byta elleverantör

När du har hittat den leverantör du vill byta till är det enkelt att teckna ett nytt avtal direkt online så länge du inte har bindningstid kvar på ditt tidigare avtal. Du behöver bestämma om du ska ha fast eller rörligt elpris och sedan registrera dig på nätet. Din nya elleverantör kommer i de allra flesta fall att ta hand om överföringen från den gamla leverantören. Det finns helt enkelt ingen anledning att inte byta till grön och billig el!

Så fungerar solenergi

Idag är det tämligen vanligt att välja grön el framför andra alternativ. Med grön el menar man förnyelsebar energi, vilket till exempelvis kan vara vatten, vind, biobränsle eller just energi från solen. Solenergi är något som har blivit mycket populärt på senaste tid och allt fler väljer att installera solceller på sitt hus.

Fördelarna med solceller är många. Till att börja med kommer du att få helt grön energi vilket gör det till ett mycket bra miljöval. Du kommer också att kunna öka värdet på din bostad samtidigt som du sparar in mycket pengar på banken. På https://www.tibber.com/se/ kan du läsa mer om grön energi och hitta ett elavtal som passar dig.

Energi som kan sparas

Den kanske främsta fördelen med solenergi (förutom miljömedvetenheten) är att du kan spara energin och använda den vid ett annat tillfälle. Solcellerna absorberar ljus och lagrar detta till dess du vill använda dig av det. Det betyder att du kan använda dig av sommarens energi under hösten om du inte har förbrukat upp den.

Solceller kräver inte direkt solljus och därför fungerar de utmärkt året om. Här är det dock viktigt att du installerar solcellerna på ditt tak eller på en markyta som inte täcks av skugga den mesta tiden av året. Solceller kan till viss del installeras på egen hand men en hantverkare kommer också att krävas för att säkerställa att installationen sker korrekt.

Ta hand om miljön där hemma

Allt fler i världen flyttar in i större städer, vilket innebär att det rådet brist på trädgårdar och växter. Därför har många valt att köpa växter och liknande för att ha på balkongen. Det kan därför vara bra att ta del av olika tips när det kommer till att ta hand om växter och miljön där hemma, speciellt för folk som bor i städer.

Använd rätt verktyg

Det allra viktigaste när det kommer till att odla på balkongen och ha växter i hemmet är att köpa trädgårdsredskap som är anpassade för syftet. Utan att ha rätt verktyg finns det risk att växterna trimmas felaktigt och inte mår bra. I längden kan det innebära att växter som tomater och örter inte växter som man förväntar sig. Utöver att köpa rätt verktyg är det också viktigt att veta hur de ska användas. Det kan därför vara bra att kolla på olika videos på Youtube eller läsa på bloggar.

Odla hemma är miljövänligt

Det bästa med att odla grönsaker och örter på balkongen är att det är väldigt bra för miljön. Många av växterna som köps i svenska affärer är nämligen importerade från länder som Brasilien och Spanien. Dessa grönsaker brukar ofta transporteras med hjälp lastbilar som går på diesel eller bensin. I sin tur gör detta att produkterna inte kan klassas som miljövänliga.

Enkla miljöinsatser

Det finns en hel del man kan göra för att göra en insats för miljön. Det behöver inte alltid vara så dramatiska förändringar för att det ska leda till stora miljövinster. Att börja äta mer grönt på tallriken kan faktiskt vara den största saken man kan bidra med. Betydligt mindre energi och utsläpp går åt för att få fram växterna till våra matbord, än vad som krävs till kött. Den som inte vill bli vegetarian, kan åtminstone minska ned på köttet, vilket Livsmedelsverket även menar kan vara bra för hälsan.

Spara både plånbok och miljö

Ett bra sätt att göra en miljöinsats kan i många fall vara en insats för plånboken. Ett litet exempel är att inte slänga mat som går att äta. Det här kan de flesta börja med att förändra. Ett annat större exempel kan vara att investera i solceller om man är husägare. Har man inte råd med detta, kan man byta till en billig elleverantör i väntan på att man sparar ihop till installationen. Andra saker som de flesta kan göra är att byta till krav-märkta produkter, vilket förhindrar att gifter når ut i våra olika miljöer. Ofta är sådana produkter både mer miljövänliga och med bra prissättning. Överlag ska man välja produkter som räcker länge, vilket även kan vara det mest ekonomiskt bra alternativet.

Åk kommunalt, cykla eller spring

Den som åker bil till jobbet kan byta detta mot kommunalt åkande. Då sparar man miljön en hel del. Idag är det inte heller ovanligt att människor transportlöper till sina arbeten. Då får man in gratis träning innan och efter arbetet. Att skaffa en cykel är ett bra mellanting för den som inte vill duscha på arbetet, och då finns elektriska varianter som ett bra alternativ.

Beskåda den vackra stjärnhimlen

Att se stjärnhimlen är fantastiskt. Stjärnorna är så långt borta, men de är ändå där och lyser upp i den mörkaste natten. I alla fall i städer som har låga luftföroreningar och inte är alltför upplysta nattetid.

Om man befinner sig i en stad som till exempel Stockholm eller Göteborg är det näst intill omöjligt att se stjärnor med blotta ögat. Det beror på flera aspekter, men främst är det för att det är för mycket ljus inne i staden. Byggnader är upplysta, bilarna har sina lampor på och gatulamporna lyser. Mörkrets frånvaro gör att stjärnorna inte syns. På andra platser som har mer föroreningar, som till exempel Kina, är dessa föroreningar en stor bidragande faktor till att stjärnorna inte syns. Luften är helt enkel för smutsig och blockerar sikten.

Stjärnor syns bättre utanför städerna

Utanför städerna är det inte lika ljust. Det är inte lika många bilar som kör runt med lamporna på, det finns inte stora kontorsbyggnader som lyser upp, inga skyltar som blinkar och i många fall finns det inte ens gatulampor. Mörkret tillåter oss att se hela vägen ut i rymden, speciellt med hjälp av ett teleskop som är bra.

Det finns många vackra stjärnbilder att titta på. Några av klassikerna är Lilla karlavagnen och Stora karlavagnen, Lilla och Stora björn. Dessa har många av oss lärt oss att urskilja redan när vi var barn. De är likadana, bara i olika storlekar. En stjärnklar natt syns de tydligt tillsammans med alla andra stjärnor. Att titta på stjärnorna för en ut i rymden och det känns nästan som att man lämnar jorden för en stund. Att titta upp mot den svarta himlen, med de klart lysande stjärnorna är en speciell upplevelse. Även månen är spektakulär att titta på genom ett teleskop. Under vissa perioder kan man även ha tur och se någon av planeterna som finns där ute.

Ett mer miljövänligt hem

Det kan låta som en relativt svår uppgift att vara mer miljövänlig i sitt hem och till vardags, men sanningen är att det är enklare än man kan tro. Det är inte mycket som krävs för att du ska bidra till en bättre värld och kanske samtidigt lära dina barn en nyttig läxa för livet. Något som få personer är medvetna om är att den simpla vattenkokaren faktiskt kan få dig att spara in otroligt mycket energi och energikostnader. Genom att koka upp vattnet innan du sätter det på spisen krävs inte lika mycket el.

Både företag och vanliga hem gör rätt i att bli mer miljövänliga. Ett företag kan t.ex. vända sig till qred.com/se/ för ett företagslån – ett lån som kan bidra till att du byter ut gamla vitvaror på arbetsplatsen eller skaffar dig mer energisnåla lampor. Alla kan inte göra allt, men vi kan alla göra något!

Av med tv:n och ut med laddaren

Går du och lägger dig med tv:n inkopplad i väggen eller har du kanske alltid laddaren inkopplad på samma plats? Du är långt ifrån ensam, men det här är två riktiga energibovar om man ska lyssna på experterna. Laddaren kommer nämligen att fortsätta att dra mycket energi, även om du inte laddar din surfplatta eller mobiltelefon. Detsamma gäller för tv:n och risken för brand är dessutom större. Det finns rapporter om där både laddare och tv har blivit överhettade och börjat brinna. Satsa på en grenkontakt så kan du stänga av flera saker på en och samma gång.

Välj bort kött

Nej, vi säger inte att du ska gå och bli vegan eller vegetarian om du själv inte vill det, men det kan fortfarande vara bra för miljön att välja bort kött lite då och då. Det finns fantastiskt goda maträtter där kött inte är inkluderat och du gör dessutom ett klimatsmart val.

Tvätta bara när maskinen är full

Det här kanske du har hört förut, men det är värt att ta det igen. Vänta med att sätta på tvätt- eller diskmaskinen innan den är helt full. Du drar massor med energi helt i onödan. Naturligtvis rekommenderar vi att du också väljer ett miljövänligt diskmedel eller tvättmedel. Många älskar att använda sig av sköljmedel. Sköljmedel gör att tvätten luktar riktigt gott och att den blir mjuk och härlig. Dock är det inte ovanligt att dessa produkter innehåller farliga kemikalier som varken är bra för din hud eller miljön.

Handla second hand

Är du i behov av nya möbler och inredning, vill du ha en ny radio eller är det kanske kläder och skor som du är på jakt efter? Försök att undvika de vanliga butikerna och titta istället på vad du kan handla second hand. Det finns mängder med butiker och loppmarknader med just denna nisch.